Redigeren, wat is dat precies?

Het redigeren van een tekst is iets wat niet kan ontbreken aan het schrijfproces. Wanneer je een tekst aanlevert bij een nieuwsbureau of andere uitgever wordt deze standaard geredigeerd. Dit gebeurt bij vrijwel elke tekst die gepubliceerd wordt voor publiek. Maar wat is redigeren precies?

Redigeren in een notendop

Kort samengevat is redigeren het volledige proces van het verbeteren van een tekst. Denk hierbij niet alleen aan de spelling en grammatica, maar ook aan de zinsopbouw, alineastijl en de inhoud. Het is een soort algehele tekstcontrole.

Larissa werkt professioneel en heeft duidelijk kennis van het vakgebied. We werken geregeld samen en altijd naar tevredenheid!

Onderdelen van de tekstcontrole

Anouk ―
5/5

Bij redigeren let je op een aantal onderdelen.

  • Spelling;
  • Grammatica;
  • Zinsopbouw;
  • Alineastijl;
  • Structuur;
  • Opbouw van de tekst;
  • Of de tekst fijn is om te lezen;
  • Of de boodschap goed overkomt;
  • Kwaliteit.

Wat is het belang van redigeren?

Redigeren is van groot belang om de kwaliteit van een tekst te kunnen waarborgen. Vooral in situaties waarbij je een tekst publiceert vanuit een organisatie, zoals bij crisiscommunicatie, draagt een goede tekst bij aan de professionaliteit en het imago van de organisatie. Spel- en grammaticafouten zorgen ervoor dat je als organisatie of persoon minder betrouwbaar overkomt.

Daarnaast zorgt een duidelijk leesbare tekst ervoor dat informatie goed overkomt, bijvoorbeeld in het geval van een informatieve brief. Door de tekst op de doelgroep af te stemmen zorg je ervoor dat de informatie goed begrepen wordt door de lezer en dat men sneller overgaat tot actie, indien dit van belang is.

Een tekst laten redigeren door een professional zorgt er dus voor dat deze volledig gecontroleerd wordt op alle aspecten.

Laat jij je teksten al redigeren?

Laat jij de teksten voor jouw website, brochure, social media posts of ander marketing-/communicatiemateriaal al redigeren? LEVVS Communicatie & tekst neemt de tekstcontrole graag van je over. Neem contact op voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
Heb je een vraag?
Stel hier je vraag of neem contact op voor het plannen van een kopje koffie of belafspraak!