Het verschil tussen een tekstschrijver en een copywriter

Het ene moment hoor je dat iemand een tekstschrijver is en niet veel later kom je op LinkedIn een copywriter tegen. Het verschil tussen deze twee specialisaties is klein en de verwarring is dan ook niet meer dan logisch. Toch zijn er een aantal verschillen tussen een tekstschrijver en een copywriter, en zo ook overeenkomsten.

Wat is een tekstschrijver?

Een tekstschrijver is een professional die zich bezighoudt met het creëren van geschreven content voor verschillende doeleinden. Het voornaamste doel van de teksten van een tekstschrijver is het informeren en inspireren van lezers. Ze willen graag kennis overdragen of de lezer entertainen. Dit doet de tekstschrijver door de juiste tone-of-voice te gebruiken bij het schrijven van de informerende, inspirerende teksten.

De specialisatie van de tekstschrijver ligt bij het onderzoeken van onderwerpen en het schrijven van duidelijke, boeiende en inspirerende teksten.

Soorten teksten geschreven door een tekstschrijver
Tekstschrijvers zijn vaak gespecialiseerd in het schrijven van teksten als artikelen, blogposts, webpagina’s, nieuwsbrieven en andere soortgelijke content.

Een copywriter is ook een professional en houdt zich ook bezig met het creëren van geschreven content, maar doet dit met het doel om te overtuigen en te verkopen. Copywriters zijn dus gespecialiseerd in het creëren van overtuigende en wervende teksten, ook wel “copy” genoemd.

Het doel van een copywriter is om de aandacht van de lezer te trekken, interesse op te wekken en uiteindelijk tot actie aan te zetten. De specialisatie van de copywriter ligt bij het schrijven van pakkende koppen en het overtuigen van de lezer dat het product of de dienst de moeite waard is om te kopen. Copywriters gebruiken vaak psychologische technieken en marketingstrategieën om de doelgroep te beïnvloeden en te overtuigen.

Soorten teksten geschreven door een copywriter
Ze schrijven vaak advertenties, reclameteksten, direct mailings en andere marketingmaterialen.

Eerdere blogs

Verschillen tussen een tekstschrijver en een copywriter

Hoewel tekstschrijvers en copywriters beide professionele schrijvers zijn, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen de twee.

  • Het doel. Het belangrijkste verschil tussen een tekstschrijver en een copywriter is het doel van de geschreven content. Waar een tekstschrijver graag wil informeren en inspireren, wil een copywriter vooral overtuigen en aanzetten tot actie.
  • De doelgroep. Een tekstschrijver richt zich vaak op een bredere doelgroep en schrijft voor lezers die op zoek zijn naar informatie of entertainment. Een copywriter richt zich daarentegen op een specifieke doelgroep die geïnteresseerd is in het kopen van een product of dienst.
  • De schrijfstijl. Tekstschrijvers streven vaak naar een meer neutrale en informatieve schrijfstijl. Ze willen de lezers voorzien van objectieve informatie en laten hen eigen conclusies trekken. Copywriters daarentegen gebruiken vaak een meer persuasieve en emotionele schrijfstijl om de lezers te beïnvloeden en tot actie aan te zetten.

Wanneer heb je een tekstschrijver nodig en wanneer een copywriter?

Heb je schrijfklussen klaar liggen en twijfel je of je hiervoor beter een tekstschrijver of juist een copywriter in kan schakelen? Let dan even op deze aspecten:

Je hebt een tekstschrijver nodig wanneer:

  • Het doel van jouw tekst het verstrekken van informatie is, zoals in de vorm van webteksten, blogs of een persbericht;
  • Het doel van jouw tekst het entertainen van de lezer is zoals in de vorm van blogs of een nieuwsbrief.

Je hebt een copywriter nodig wanneer

  • Het doel van jouw tekst het overtuigen van de lezer is, bijvoorbeeld wanneer je een tekst nodig hebt voor een advertentie, reclametekst of mail;
  • Je de doelgroep wil aanzetten tot actie, zoals het kopen van een product of dienst.

Is LEVVS tekstschrijver of copywriter?

Kun je bij LEVVS communicatie & tekst terecht voor het schrijven van informatieve teksten (tekstschrijver) of overtuigende teksten (copywriter)? LEVVS communicatie & tekst verzorgt over het algemeen informatieve, enthousiasmerende teksten, maar je kunt ook terecht voor copy. LEVVS communicatie & tekst is dus zowel tekstschrijver als copywriter, afhankelijk van het soort tekst wat jij als opdrachtgever nodig hebt.

De diensten die LEVVS communicatie & tekst aanbiedt op het gebied van het schrijven van content zijn:

Persbericht 
SEO-tekst 
Social media tekst
Blogs en webteksten
Brochuretekst
Toespraak
Redigeren

Wil jij jouw tekst(en) laten schrijven door een ervaren tekstschrijver of copywriter? Wij helpen je graag verder! Neem contact op voor meer informatie of een vrijblijvende offerte. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
Heb je een vraag?
Stel hier je vraag of neem contact op voor het plannen van een kopje koffie of belafspraak!