Communicatie is het overbrengen van een boodschap van de zender naar de ontvanger. De zender ben jij, bijvoorbeeld de organisatie. De ontvanger kan jouw potentiële klant of een andere belanghebbende zijn. Een boodschap kan van alles zijn. Van informatie tot nieuws, regels of een lancering. Ook het vertalen van de merkidentiteit naar de buitenwereld valt onder het communicatievakgebied. Er zijn in het communicatievakgebied twee soorten communicatie: intern en extern.
Voorbeelden van bekende communicatie campagnes
NIX18 campagne: geen alcohol onder de achttien jaar (boodschap overbrengen, informeren)
Ben je bob? Zeg het hardop! (boodschap overbrengen, informeren)
Coolblue, alles voor een glimlach (merkidentiteit, bedrijfscultuur)
Echt HEMA (merkidentitet) of wat dacht je van de HEMA tompouce, of takkie?
Waarom communicatie?
Communicatie kan van toepassing zijn als jij bijvoorbeeld meer merkbekendheid wilt genereren, een verhaal wilt vertellen (bijvoorbeeld die van jouw organisatie) of als je gedragsverandering in gang wilt zetten. Maar denk bij communicatie ook aan de manier waarop jij jouw organisatie positioneert naar de buitenwereld, het verbeteren van je imago of de doelgroep informeren over een nieuw product.
Communicatie is dus van belang voor jou als organisatie voor het delen van informatie, het opbouwen of behouden van een reputatie of relaties te onderhouden. Met communicatie zorg je voor de juiste uitstraling naar de buitenwereld door de merkwaarde te verstereken. Ook zorgt communicatie voor het vergroten van de naamsbekendheid, zichtbaarheid en het verhogen van het aantal leads.
Plan een kennismakingsgesprek!
Wil jij aan de slag met sterke communicatie binnen jouw organisatie of de huidige communicatie optimaliseren? Neem dan contact op en plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Het communicatie vakgebied is erg breed omdat er veel mogelijkheden zijn. Met de hedendaagse technologie en dus de digitale wereld is het communicatiespectrum extra groot geworden. Er zijn dan ook meerdere diensten waar je gebruik van kan maken binnen de communicatie.
Je kunt communicatie inzetten wanneer je één of meerdere communicatiedoelen helder hebt. Voorbeelden van communicatiedoelen zijn:
Beïnvloeden
Merkbekendheid
Relaties onderhouden
Informeren, leren
Interactie aangaan
Reputatie verbeteren
Overtuigen
Gedragsverandering
Positioneren
Interne en externe communicatie
Er zijn in het communicatievakgebied twee soorten communicatie: intern en extern.
Interne communicatie Interne communicatie richt zich op de communicatie binnen een organisatie. Denk hierbij aan de communicatie tussen de medewerkers en afdelingen. Een doel van het optimaliseren van de interne communicatie is bijvoorbeeld het verbeteren van de bedrijfscultuur.
Externe communicatie Externe communicatie is de communicatie die naar een externe doelgroep, zoals een belanghebbende, klant of de media, plaatsvindt. Het doel van externe communicatie kan bijvoorbeeld zijn: het onderhouden van relaties of het vergroten van de merkbekendheid.
Interne en externe communicatie zijn twee losse onderdelen, maar hangen in de praktijk samen. Wanneer de interne communicatie van een organisatie niet goed in elkaar zit, is het onmogelijk om met de externe communicatie de bedrijfsidentiteit te versterken. Vroeg of laat zal kenbaar worden dat er intern iets niet helemaal goed zit. Het is daarom belangrijk om beide aspecten aan te pakken.
Communicatiemiddelen
Een communicatiemiddel is een manier om informatie, een boodschap of nieuws over te brengen naar een ontvanger. Het is het middel waarmee de informatie de ontvanger bereikt. Er zijn vele soorten middelen, te categoriseren in online- en offlinemiddelen.
Online en offline communicatie
Communicatiemiddelen zijn onder te verdelen in online- en offlinemiddelen. Het verschil is de kanalen waarop de middelen worden overgebracht op de ontvanger.
Online communicatie Online communicatie is communicatie, in welke vorm dan ook, die plaatsvindt via digitale kanalen. Denk hierbij aan sociale media, een website, een online advertentie of een videokanaal.
Offline communicatie Offline communicatie is de manier van communiceren waarbij er geen gebruik wordt gemaakt van de digitale mogelijkheden. Deze manier van communiceren gaat bijvoorbeeld via print-media (flyers, tijdschriften, posters) of in de vorm waarbij men bij elkaar komt of elkaar spreekt (een telefoongesprek, een evenement).
Vaak wordt gebruik gemaakt van een combinatie van zowel online- als offline communicatiemiddelen.
Communicatiestrategie
Een communicatiestrategie is een strategie die de rode draad omvat van de communicatieplannen voor een organisatie. Met een vastgestelde communicatiestrategie wordt bepaald wat het doel is van de communicatie waardoor doelgericht gewerkt wordt.
Meer weten over communicatie voor jouw organisatie?